Egy építkezés hosszú története

Álmodtunk egy házat

Elvárásaink

kezdetekben... :)

2016. december 20. - tryxus

checklist.jpgAmikor belekezdtünk ebbe a projektbe, még nem gondoltuk, hogy ezzel ennyi dolgunk lesz. Hiszen amikor az ember elképzeli a házát, sok mindent alapvetőnek vesz. Nem gondolja úgy, hogy el kell mondani, le kell írni például, hogy eső és szélvédett teraszt is szeretne, mert ki ne szeretne?. Valahogy olyan egyszerűnek tűnik az egész,amíg bele nem kezd az ember. Nem is értettük, miért tart a tervezés minimum fél évig (vagy még tovább)? Csak néztünk furcsán az ismerősre, aki már 2 éve tervezte a házát és még egy kapavágás nem történt a telken. Azután belevágtunk és megértettük. Ez már rég nem az a szakma, mint szüleink korában, amikor összeállt a család, barátok és 1-2 évig építették valaki házát. Hozzáteszem, szerencsére :)

Node kezdjünk hozzá, lássuk, nálunk hogyan ment ez. Elképzeltük, hogy miután megvan kockás papíron az alaprajz, átadjuk a tervezőnek, hogy ezt szeretnénk, aki kicsit csiszol rajta ("az ő keze munkája is benne legyen" :) ), aztán átadjuk a kivitelező cégnek, akik majd megkérdezik, hogy milyen burkolatot szeretne ide, meg oda, konyhabútor, kapcsolók helye, aztán egyszer csak megkapjuk a kulcsot a házhoz, amibe már csak be kell költözni :) Na most szeretném tisztázni, hogy ez fényévekre van a valóságtól :D Persze csak abban az esetben, ha az ember részese akar lenni a saját háza tervezésének, ahogy mi is. Nem mindegy ugyanis, hogy a fal 10cm-rel erre van vagy arra, mert igenis fontos, hogy hogyan tudjuk berendezni. Hogy merre néz az ablak, vagy hogy hogyan lehet kijutni a teraszra.

Vegyük sorra a nagyobb témaköröket, amiket eddig végig kellett gondolnunk:

- Alaprajz (helyiségek száma, kapcsolata, mérete, funkciója)

- Energiaszint

- Fűtésrendszer/Hűtésrendszer

- Légtechnika

- Elektromos hálózat (alacsonyfeszültségű is)

- Árnyékolás

- Kertkapcsolat

- Riasztórendszer

 

 Alaprajzi kívánságaink:

- tetőteres, galériás ház

- 4 hálószoba + 1 vendégszoba (4 szoba fent, 1 lent)

- nappali-konyha-étkező egy légtérben

- dolgozós szoba Apának

- kreatívkodós (varrós) Anyának

- dupla garázs

- nappaliból teraszra kilépős, onnan lépcső nélkül fűbe toppanós, talpcsikizős

- előszoba, ahol 5 fő kényelmesen tud készülni reggelente (télen is!)

- 3 WC

- 2 füri

Huhh, ez hatalmas lesz... Ki tudjuk ezt majd fizetni??? Elkezdtünk böngészni az interneten, hogy megtaláljuk a számokat, hogy kb mennyibe kerülhet egy ilyen ház. És itt kezdődtek a bonyodalmak és a kérdések hada, amit meg kell(ene) válaszolni még mielőtt tervezőhöz mennénk! Többet nem is tudtunk tenni szakember nélkül. Úgyhogy elindultunk szakit/szakikat vadászni :)

Folyt. köv.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteshazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1312054403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása