Egy építkezés hosszú története

Álmodtunk egy házat

A tervezés folyamata

vázlatterv, bejelentési dokumentáció, kiviteli tervek

2017. január 03. - tryxus
architect.jpg

A tervezés a vázlattervvel kezdődik.

Nálunk ez elég érdekesen alakult. Szerettünk volna 2 tervezőt is felkérni a vázlatterv készítésre úgy, hogy természetesen azt a tervezőt is kifizetjük, akinek végül nem választjuk a rajzát. Miért szerettük volna ezt? Egyszerű érveink voltak:

  1. Mi rajzoltunk valamit, de nem biztos, hogy az a tuti, így a rajzunk megmutatása nélkül, csak a kívánságlista alapján szerettünk volna látni mást, mint a miénk
  2. Úgy gondoltuk, ha 2 tervező egymástól függetlenül rajzol nekünk vázlattervet, akkor nagy valószínűséggel 3 rajz közül a legjobbat tudjuk majd kiválasztani, vagy adott esetben ötvözni a különböző ötleteket

Sajnos erre nem kerülhetett sor, mert mint azt az egyik tervező elmondta, ha több tervezővel egy időben rajzoltatunk, akkor ez egyfajta versenyeztetés és megvannak a szabályai, hogy azt hogyan kell csinálni. Szóval nem ebbe az irányba mentünk, de mivel mindenképp 2 rajzot szerettünk volna, így előbb az egyik tervezőt kértük fel vázlatterv készítésre és az volt a tervünk, hogy utána a másikat is felkérjük. Ennek így már elméletileg nem lehet akadálya. Úgy alakult, hogy az első tervező idő közben lemondta a tervezést (valószínűleg túlvállalta magát).

Tehát a második tervező (jelenlegi tervezőnk Rezsnyák Péter - Mesterünk Kft) belekezdett álmaink házának megrajzolásába. Nem mondom, hogy nem voltak kisebb nehézségek az egymásra hangolódásban az elején, de azt kell mondjam, most már hamar megértjük egymást.

Tehát, vázlatterv. Ez nem más, mint a helyiségek kapcsolatának ábrázolása, a ház külső formájának megrajzolása (tető felvázolása). Szóval ez az álmodozási fázis együtt a tervezővel.

Ha ez megvan és azt mondjuk, mehet a tervezés, mert "Igen! Ezt akarjuk!", akkor jön a bejelentési tervek elkészítése. Itt pontosan be kell állítani a külső falak méretét, a nyílászárókat, tetőt, erkély korlátok, teraszok, stb. A belső falaknak is meg kell lenniük természetesen, de az, hogy az ajtó merre van sorolva, vagy merre nyílik, az itt még nem olyan fontos. Az a kiviteli terv része. A helyzet az, hogy nekünk ez a szeparálás nem megy. Valahogy mindenáron kiviteli terv szintű bejelentési tervet szeretnénk látni. Nem is irigylem a tervezőnket. A minap például azzal hívtam fel, hogy a földszinti WC-nek a méretét megbeszéljem vele, meg az ajtó nyitásét. Természetesen választ kaptam a kérdéseimre, ugyanakkor említette, hogy ez ismét olyan téma, ami a kiviteli tervnél fog számítani, a bejelentésinél még nem fontos. :D Hát ez van, nekünk valahogy nem megy a félmegoldás/részmegoldás. Szerencsére Péter mindig visszaterel minket. :)

A következő végső lépés a kiviteli terv. Ezek közül van pár, amit kötelező elkészíteni(pl a statikai kiviteli terv, villamos rendszerterv pedig 7KW felett, de ha ilyen kell, akkor az engedélyezési folyamatnál már be kell vonni a villamos tervezőt) az építkezéshez és van olyan is, ami opcionális, de szerintünk szükség van rá. ( gépészet - ne a kőműves találja ki, hogy mekkora átvezetést kell hagyni a falon a HMV tartály kimeneti csövének - ugye? )

Jelenleg a bejelentési terveink elkészültek, indíthatjuk az eNaplót. Az eNaplóról nem írok itt, mert sokfelé meg lehet találni, hogy mi is ez és mit kell vele tenni. Annyit azért leírok, hogy mi megbíztuk a tervezőnket az eNapló indításával és kezelésével. Így nekünk ezzel nem kell foglalkoznunk. Tehát a terveket, szükséges dokumentációkat ő fogja feltölteni a rendszerbe. :)

Ezidáig 228 levélváltásunk volt a tervezőnkkel. A telefonhívások számát nem tudom megmondani, de nem 20 hívás volt, az biztos. Személyes találkozó is volt néhány és még "csak" a bejelentési tervnél járunk. Hol van még a kulcsátadás?? Szóval sok meló van ezzel az építtető oldalán is. ;) Élvezzük minden percét, végülis a mi otthonunk lesz :)

Kiviteli tervről és annak készítéséről, konzultációkról később beszámolok.

süti beállítások módosítása