Egy építkezés hosszú története

Álmodtunk egy házat

Inspiráció

Mielőtt még tervezőhöz mennénk

2016. december 27. - tryxus

Nagyon sok weboldalt átböngésztünk, mielőtt még tervezőhöz mentünk volna. Szerettünk volna tisztán látni, hogy mit is szeretnénk mi magunknak. Mit szeretnék én és mit szeretne a férjem. Fontos volt, hogy megtaláljuk a mindkettőnknek tetsző formát, elrendezést, hisz' mindkettőnk otthona lesz. Azaz mind az ötünké, de a gyerekek óvodás korban a szoba színén kívül mást még nem nagyon tudnak eldönteni :)

Szóval először vettük az alaprajzokat. Rengeteg olyan oldal van, ahol kész házak alaprajzát lehet megnézni. Sok olyat láttunk, ami tetszett, és még többet, ami nem. És ez is fontos, mert tudni kell, hogy mi az, amerre ne is menjünk, mert az soha nem fog tetszeni. Ezt is el kell tudni mondani a tervezőnek ;)

Ami még nagyon sokat segített, az egy neves építész(Koós Miklós) oldalán található tervkritika rész. Érdemes átolvasni:

Rengeteg egyéb oldal is van, ahol alaprajzok után lehet kutatni, de egyszerűen hagyhatjuk is a tervezőre ;)

A másik, ami viszont nagyon fontos és nagyban tudja segíteni a tervező munkáját, ha tudunk neki egy képgyűjteménnyel szolgálni, hogy mi az, ami nekünk tetszik stílusban, színvilágban, érzésben. Ehhez az egyik legnagyobb képgyűjtő portál lehet segítségünkre:

Mi azonban mégsem ezt használtuk/juk legtöbbet. Nekünk a http://www.houzz.com/ oldal vált be a leginkább. Rengeteg kép, rengeteg stílus, jó szűrők, gyönyörű fotók. Imádjuk! Regisztráció után tudsz létrehozni különböző mappákat, külön saját kommenttel el tudod menteni a képeket, telefonos appon be is tudod karikázni a képeken a neked tetsző részeket. Meg tudod osztani különböző jogosultságokkal a mappáidat. Az oldal angol nyelvű, így ugyan magyarul nem, de angolul kérdezhetsz is! Mit hol szereztek be, mekkora a helyiség mérete, stb. Tényleg nagyon szeretjük. Talán még rakunk is fel képet majd a házunkról, amikor elkészül. Bárcsak már ott tartanánk... :)

A megfelelő tervező megtalálása

Sokat beszélgettünk a férjemmel, hogy hogyan is tudjuk majd a kivitelezést megoldani. A munkánk és a gyerekek mellett nem tudjuk magunknak levezényelni az egész építkezést. Szükségünk lesz generál kivitelezőre. Ezt csak még jobban megerősítette a CSOK és az adókedvezmény(2016). Tehát kell egy olyan kivitelező, aki csinált már passzív házat, mert bár nem passzív ház a kritériumunk, hanem alacsony energiájú (nagyon alacsony energiájú), de a passzív házaknál használt technológiákat szeretnénk mi is a házunknál. Szűkült a kör. Tehát kellene egy olyan tervező, aki tud passzív házat tervezni, energetikai számításokban is otthon van, valamint egy kivitelető, aki szintúgy érti a passzív házak nyelvét. Mindkettőnek elég rugalmasnak kell lennie, hogy össze tudjuk egyeztetni az időpontokat, amikor átbeszéljük, hogy mit szeretnénk és hogy mit lehet, valamint, hogy akkor az mennyibe is fog kerülni. Hát ez nem egyszerű. Elveszettnek éreztük magunkat. :( Aztán rátaláltam egy olyan tervezőre, aki a fentieket mind tudta, ugyanakkor kivitelezéssel is foglalkoztak! (PHB Mesterünk Kft.) És nincsenek is túl messze. Bingó! :) Pár telefonos beszélgetés után megtörtént az első találkozó és 2016 márciusában elindult a tervezés.

Miket vettünk számításba a kiválasztásnál a fentieken túl? Hát első sorban azt, hogy nekünk akarjon jó házat tervezni, ne pedig valamelyik újságnak. Fontos volt, hogy nyitott legyen a kéréseinkre, de ha a földtől elrugaszkodott kéréseink lennének, akkor merje azt mondani, hogy ennek semmi értelme. :) Hogy hozzon javaslatokat, hogy meg tudja mondani, hogy ha a tető így néz ki, nem úgy, akkor ez mennyivel kerül majd többe. A legfontosabb, hogy érezzük, meglehet az összhang! No persze az is, hogy elérhető legyen, valamint, hogy ne kelljen heteket várni egy kis módosításra a terven. Legyen korrekt, tudjuk, hogy mi mennyibe fog kerülni.

 Azt kell mondjam, mi megtaláltuk a tervezőnket. :) A tervünk már készen van, de ne szaladjunk még ennyire előre ;)

Elvárásaink

kezdetekben... :)

checklist.jpgAmikor belekezdtünk ebbe a projektbe, még nem gondoltuk, hogy ezzel ennyi dolgunk lesz. Hiszen amikor az ember elképzeli a házát, sok mindent alapvetőnek vesz. Nem gondolja úgy, hogy el kell mondani, le kell írni például, hogy eső és szélvédett teraszt is szeretne, mert ki ne szeretne?. Valahogy olyan egyszerűnek tűnik az egész,amíg bele nem kezd az ember. Nem is értettük, miért tart a tervezés minimum fél évig (vagy még tovább)? Csak néztünk furcsán az ismerősre, aki már 2 éve tervezte a házát és még egy kapavágás nem történt a telken. Azután belevágtunk és megértettük. Ez már rég nem az a szakma, mint szüleink korában, amikor összeállt a család, barátok és 1-2 évig építették valaki házát. Hozzáteszem, szerencsére :)

Node kezdjünk hozzá, lássuk, nálunk hogyan ment ez. Elképzeltük, hogy miután megvan kockás papíron az alaprajz, átadjuk a tervezőnek, hogy ezt szeretnénk, aki kicsit csiszol rajta ("az ő keze munkája is benne legyen" :) ), aztán átadjuk a kivitelező cégnek, akik majd megkérdezik, hogy milyen burkolatot szeretne ide, meg oda, konyhabútor, kapcsolók helye, aztán egyszer csak megkapjuk a kulcsot a házhoz, amibe már csak be kell költözni :) Na most szeretném tisztázni, hogy ez fényévekre van a valóságtól :D Persze csak abban az esetben, ha az ember részese akar lenni a saját háza tervezésének, ahogy mi is. Nem mindegy ugyanis, hogy a fal 10cm-rel erre van vagy arra, mert igenis fontos, hogy hogyan tudjuk berendezni. Hogy merre néz az ablak, vagy hogy hogyan lehet kijutni a teraszra.

Vegyük sorra a nagyobb témaköröket, amiket eddig végig kellett gondolnunk:

- Alaprajz (helyiségek száma, kapcsolata, mérete, funkciója)

- Energiaszint

- Fűtésrendszer/Hűtésrendszer

- Légtechnika

- Elektromos hálózat (alacsonyfeszültségű is)

- Árnyékolás

- Kertkapcsolat

- Riasztórendszer

 

 Alaprajzi kívánságaink:

- tetőteres, galériás ház

- 4 hálószoba + 1 vendégszoba (4 szoba fent, 1 lent)

- nappali-konyha-étkező egy légtérben

- dolgozós szoba Apának

- kreatívkodós (varrós) Anyának

- dupla garázs

- nappaliból teraszra kilépős, onnan lépcső nélkül fűbe toppanós, talpcsikizős

- előszoba, ahol 5 fő kényelmesen tud készülni reggelente (télen is!)

- 3 WC

- 2 füri

Huhh, ez hatalmas lesz... Ki tudjuk ezt majd fizetni??? Elkezdtünk böngészni az interneten, hogy megtaláljuk a számokat, hogy kb mennyibe kerülhet egy ilyen ház. És itt kezdődtek a bonyodalmak és a kérdések hada, amit meg kell(ene) válaszolni még mielőtt tervezőhöz mennénk! Többet nem is tudtunk tenni szakember nélkül. Úgyhogy elindultunk szakit/szakikat vadászni :)

Folyt. köv.

 

Így kezdődött...

Valamikor az esküvőnk környékén vettünk egy lakást (2006), úgy 50m2. Nappali + 2 fél szoba. Úgy terveztük, hogy 1 gyermekkel gyönyörű kis fészek lesz ez. Azonban kettőt szerettünk volna, és kertes házat. Akkoriban kezdtünk el dolgozni, úgyhogy mindez csak álom volt.

Egy nap az egyik közeli településen telekhirdetésekre bukkantunk. Kimentünk a helyszínre és az egyik telek nagyon megtetszett, mondhatni beleszerettünk.Épp belterületbe vonás alatt állt a terület, így még egész jó áron meg lehetett venni őket. Szerencsére ki tudtuk fizetni a szívünknek legkedvesebbet. Így történt, hogy 2008-ban telektulajdonosok lettünk. Ugyan még csak belterületi telek, minden közmű nélkül, de akkor is a miénk!!! Sokszor kijártunk, mert gyönyörű a kilátás és.. nos.. álmodoztunk, hogy milyen szép lesz majd itt a mi kis családunk. :)

Persze mi mindent elterveztünk, de az életünk másképp alakult. :) 2011-ben ikreink születtek. Nagyon boldogok voltunk! Aztán 2012-ben megszületett a harmadik gyermekünk. Boldogság a köbön!! :) Viszont ennyit arról, hogy max 2 gyerekkel leszünk 50m2-en :D De nem gond, összehúzzuk magunkat ;)

A közművek kialakítása is megérne egy külön blogot. 2010-ben jött létre a közműtársulás és idén (2016-ban) lettek meg az alapközművek: víz, szennyvíz, csapadékelvezetés, villany, út, közvilágítás. Pedig a társulásban aktívan résztvettünk, hogy minél hamarabb építkezhessünk.

A közműtársulás megalakulásától kezdve elindult a kockásfüzetbe rajzolás. Eleinte 2 gyerekszobával, aztán persze gyorsan váltottunk a 3 gyerekszobás verzióra :D

Így kezdődött a mi kertesházunk :) Kövess minket végig az úton, mert kalandos lesz, az biztos! Reméljük sok hasznos tapasztalattal tudunk nektek segíteni, hogy megkönnyítsük kicsit a dolgotokat.

süti beállítások módosítása