Egy építkezés hosszú története

Álmodtunk egy házat

Technológia - A kezdetek, azaz az alap, ami igazából a falazat

2017. március 12. - Alvarez81

tegla.jpgHa az ember fia eljut odáig, hogy fészket akar építeni a kis családjának, a hely megtalálása után egyből felmerül a többi kérdés: mekkorát, miből (anyag), hogyan, és megint miből (pénz). Aztán ezeken a kérdéseken újra és újra körbe kell menni, amíg szépen ki nem kristályosodik a válasz.

Miből

Beton. Vannak dolgok, amikben kicsit konzervatívak vagyunk, és persze egyből meg is tudjuk indokolni döntésünket. Habár ma már egyre többen alkalmaznak betont, mi mégsem szerettünk volna "bunkerben" lakni. Ugye, hogy vannak ilyen berögződések? Ma újra felkapott, és nem ok nélkül, jó, és hasznos anyag a beton, az lesz a házunk alapja is, de mégsem szeretnénk a falakat betonból. Pedig ma már remekül lehet készre zsaluzott hőszigetelő elemekből olyan falat húzni, amit csak be kell vasalni, és ki kell önteni betonnal, és kész is a fal.

De nem. Nem tetszik, hogy a hőszigetelésben lehet csak elvinni a víz-villany csöveket, hogy speciális tiplikkel lehet csak rögzíteni hozzá, és hogy belülről is szigetelt. Hőtechnikailag biztosan remek, de párát nem tud felvenni, tárolni és leadni. Alapnak, födémnek, pilléreknek, oszlopoknak áthidalóknak viszont számunkra ez AZ építőanyag.

Vályog? Kiváló anyag, ha maga az épület szerkezete betonpillérekkel erősített, csak sajnos 40-50cm szélesség alá nem érdemes menni vele, ráadásul mivel lélegeznie kell, a külső felületén sem lehet akármivel szigetelni, csak gyapotos anyagokkal, páraáteresztő vakolattal.

Könnyűszerkezetes? Sokan azt hiszik új technológia, pedig nem az. Viszont nagyon el lehet rontani. Ha nem jó az anyagok rovar, és gombásodás elleni vegykezelése, ha nem jó a vízszigetelés, ... akkor bizony nem lesz örök életű a ház. Szerencsére sok gyártó, és néhány kivitelező is tudje, hogyan kell jól megépíteni egy ilyen házat, de sajnos vannak sokan, akik nem. Viszont ez nem tántorítja el őket a munka elvállalásától.

Kifejezetten szeles vidéken fekszik a telkünk, és nem szeretnénk recsegést-ropogást hallani a faszerkezet felől. Biztos, hogy nincs igazunk, mert van a környéken könnyűszerkezetes ház, és már 10 éve áll. Mégsem tetszett meg nekünk ez a megoldás. főleg, hogy jól kivitelezve nem olcsóbb, mint a tégla.

Tégla, gázbeton(Ytong), mészhomok tégla. IGEN. Ezek a falazatok már valahogy szimpatikusabbak. Téglából már az ókorban is tudtak többemeletes házakat, hidakat, pincéket, stb. építeni, amik közül nem kevés áll még ma is.

Sokan mondják, hogy a tégla kiállta az idők próbáját, és emiatt választják ezt az anyagot, pedig ha valaki ma modern téglát vásárol, az már elég nagy mértékben különbözik attól, amiből templomtornyot építettek a 17-18. században. Mégis az alapanyag ugyanaz, és ma is kihasználhatók a jó tulajdonságai. Jól terhelhető *, a modern tégláknak jó a hőszigetelő képességük, és ami nekünk fontos, jó a páramegkötő képességük, és hőtároló kapacitásuk is megfelelő.

*(feltéve, hogy a szabály szerint terhelik, és nem teszik be beton áthidaló alá félbevágva!, elfektetve!! - ahogy betették egy szomszédunkban épülő házban)

A páramegkötő képesség számunkra fontos, mert ha jó hőszigetelésű házat szeretnénk, ami nem csak igény, de lassan törvényi előírás is, akkor a külső szigetelést vagy páraáteresztőre kell tervezni, vagy pedig meg kell oldani, hogy a benti ingadozó párát a falak fel tudják venni, és le is tudják (befelé) adni. Természetesen a hőszigetelés vastagságát ez esetben nem szabad olyan vékonyra hagyni, hogy a pára a fal belsejében csapódjon ki. A harmatpontot a szigetelés belsejére kell tervezni, a szigetelést elég vastagra kell méretezni ahhoz, hogy a tégla külső része is a harmatpont fölötti hőmérsékleten legyen.

Az agyag, mészhomok, és gázbeton természetesen eltér hőtároló kapacitás, páramegkötő képesség, hangszigetelés szempontjából egymástól. Mindegyiknek megvan az optimális feladatköre, és mindegyiket lehet, érdemes is használni, ahol igény mutatkozik rá. Csk hogy példát is hozzak, a mészhomok falazatnak jobb a hangszigetelése, de kicsit gyengébb a hőszigetelése, mint a téglának. A téglának kicsivel rosszabb lehet a hőszigetelése, mint a gázbetonnak, ugyanakkor jobb a páraháztartása. Lehetne folytatni, de itt már a gazdaságosság komolyabb szempont lehet, mint a fizikai paraméterekbeli eltérés.

 

Tehát nekünk a TÉGLA lesz a falazat meghatározó anyaga. Most már akkor azt is ki lehet találni, hogy ezt mi fogja tartani :).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteshazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6212106021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása